Ghid creștere microplantele

Ghid creștere microplantele

Cum creștem microplantele?

 

Deoarece oferă o sursă bogată de vitamine, minerale și nutriție, mulți oameni sunt adesea în căutarea lor pentru a-și completa dieta sau pentru a se bucura de aroma intensa a fiecarui sortiment.
Microplantele au aparut pe piata romaneasca de cativa ani buni, si prezinta un interes tot mai crescut. Tot mai multe persoane sunt atrase de microplante, ori pentru consum propriu, ori pentru a dezvolta o afacere.
Știți bineînțele, ca orice restaurant de calitate folosește microplante pentru a completa felurile de mancare atent preparate.

Acest articol vă va oferi o imagine de ansamblu nu numai despre cum să începeți cultivarea microplantelor, dar și să aflați cum să reușiți să produceți cele mai calitative plantute.
Astfel, pe parcurs iti vom arata procesul pas cu pas cum sa cresti microplantele, oferindu-ți din cunostiintele noastre acumulate, astfel sa nu mai fie nevoie sa pierzi timp si bani cu diferite teste.

Urmand pasii, veti observa ca ati cultivat cele mai proaspete dar si cele mai nutritive microplante.
Inainte sa intram in detalii despre cresterea microplantelor, va recomandam sa cititi ce sunt microplantele, pentru a avea o idee de ansamblu asupra lor.

 

 

De ce ar trebui să crești aceste mici superalimente?

Mulți oameni au această întrebare în minte și ne întreabă deseori de ce sa cultivam acasa aceste delicioase microplante si mai ales cum?
Astfel, nu vă lăsați păcăliți de dimensiunile lor mici, deoarece microplantele au numeroase beneficii pentru sănătate și un potențial imens în completarea veniturilor dvs.


Să ne facem o idee asupra câtorva dintre beneficiile pe care le puteți avea de la creșterea microplantelor acasă:

1.  Sunt mai nutritive decât vă puteți imagina. Cercetările arată că microplantele conțin cu minim 5% mai mulți nutrienți decât legumele mature (ex. varza roșie conține o cantitate de vitamina C de patruzeci de ori mai mare decât cantitatea din varza roșie matură).

2.  Aceste microverdețuri sunt pline de vitamine și minerale. În special, sunt  bogate în fier, magneziu, potasiu, zinc și cupru. În plus, conțin o sursă mare de antixoxidanți, sunt importanți pentru sănătatea dumneavoastră. Adăugarea acestor verdețuri în băuturi, cum ar fi smoothie-uri, sucuri, shake-uri, oferă o modalitate excelentă de a vă crește nivelul imunitar.

3. Microplantele sunt cele mai ușor de cultivat. Spre deosebire de legumele adulte, puteți obține o recoltă proaspătă într-o perioadă scurtă de timp în interior, fără să aveți grija elementelor din exterior, cum ar fi gerul, căldura, și alți factori din exterior. Remarcăm faptul că nu toate microplantele sunt ușor de crescut, dar cele mai gustoase de încadrează cu ușurință în acest tablou.

4. Sunt ieftin de crescut! Costul inițial de instalare poate părea mare la început, dar vă asigurăm că odată configurat sistemul de creștere a microplantelor, costurile dvs. se vor atenua. Atfel, costurile de operare vor fi foarte mici în comparație cu cantitatea de microplante produsă.

5. În plus, este o sursă ieftina de nutrienți pentru familia ta! Întrucât poți avea o recoltă în doar o săptămână, considerăm că familia primește săptămânal o sursă regulată din aceste gustoase microplante.

 

Care sunt beneficiile microplantelor?

Calitățile nutritive ale consumului de microplante sunt uimitoare!
Având în vedere că au o sursă mare de vitamine, minerale, antioxidanți și alți nutrienți, acestea sunt ingredientul perfect în dieta dvs. pentru menținerea  stării de sănătate bune și prevenirea multor boli cronice și boli frecvente.


Enumerăm câteva exemple care vă pot aduce beneficii prin includerea microplantelor în dieta dvs:

Prevenirea diabetului
Microplantele ajută la absorbția zahărului din celulele umane datorită nivelului ridicat de antioxidanți. Acest lucru poate ajuta la reducerea riscului dezvoltării diabetului.

Stimulează regenerarea celulelor și a țesuturilor
Microplantele conțin polifenoli în cantități relativ mari.
Polifenolii sunt antioxidanți a căror principală acțiune este prevenirea formării de radicali liberi, luptând împotriva îmbătrânirii pielii. Mai mult, unele studiile demonstreaza ca un consum regulat de microplante, pot de asemenea, să scadă nivelul colesterolului LDL.


Prevenirea bolilor cardiovasculare
Studiile arată ca un consum regulat de legumelor ajuta la reducerea factori de risc în apariția bolilor de inimă.
Unele studii au constatat, de asemenea, că includerea microplntelor în dieta dvs. ar putea ajuta la scăderea anumitor factori de risc pentru bolile de inimă.


Prevenirea cancerului
Microplantele sunt foarte bogate în antioxidanți care pot împiedica mutația celulelor și astfel prevenirea cancerului.
 

Au microplantele contraindicatii?

Pentru majoritatea oamenilor, microplantele pot fi consumate în siguranță, fără riscuri sau efecte secundare adverse. Cu toate acestea, microplantele pot fi obtinute dintr-o gamă largă de seminte de legume și ierburi.
Dacă știți ca aveți alergie la o anumită legumă sau plantă sau dezvoltați o reacție alergică după consum, întrerupeți imediat consumul și discutați cu medicul dumneavoastră.
 

Cum să cultivi microplantele

Sunteți gata să profitați de numeroasele beneficii pentru sănătate  dar si versatilitate oferite de microplante?

Fiind un domeniu nou în Romania, sigur ați întâmpinat probleme în gasirea informațiilor practice. Noi vă oferim aceste informații, deoarece am trecut prin toate etapele "învățării" microplantelor, înca din anul 2017.


Cultivarea microplantelor este relativ ușoară și nu necesită experiență, instrumente și echipamente speciale. Dacă sunteți gata să începeți, iată cum trebuie să procedați:

1. Folosiți un kit (*vasul de ceramica cu sită), cu ajutorul caruia puteți deprinde mai ușor tehnica creșterii microplantelor. Este recomandat în primul rând pentru semințele mucilaginoase (rucola, creson) dar poate fi folosit și pentru alte sortimente de semințe de dimensiuni mici (broccoli, mustar rosu, varza rosie, gulie purpurie, ridiche rose si ridiche purpurie). 

2. Sau puteți începe experiența de grădinărit cu microplantele chiar în interior folosind un recipient de plastic reutilizabil sau de unică folosință. Poți fi creativ și să folosești caserola din plastic de la capsuni. Vedeți detalii mai jos.

Procedeu
1. Creați găuri de drenaj și umpleți recipientul cu substrat (calitativ) aproximativ 80% din volumul acestuia și pregătiți semințe la alegerea dvs.
*Important! Unele semințe necesită înmuiere in prealabil pentru o germinare perfectă. Vedeți tabelul de mai jos.

2. Plantarea semințelor se va face uniform pe toata suprafața substratului.
Atenție! Semințele plantate prea des se vor sufoca și astfel surplusul de apa nu se va drena. Radăcinile se vor încrucișa și aerul nu va putea circula, astfel apar condițiile perfecte pentru apariția mucegaiului.
(în exemplul de mai jos am folosit semintele ecologice de ridiche purpurie)


3. Presarati un strat suplimentar de pământ peste semințe, recomandat peste semințele mai mari în dimensiune (ex. mazăre, floarea-soarelui, linte, fasole Mung, etc.) și pulverizați cu apa folosind un pulverizator de mână. Recomandăm să udați ori de câte ori substratul pare uscat (cel puțin zilnic) și să poziționați recipientul la  întuneric (sau acoperiți cu o folie neagra/aluminiu până ce semințele au germinat si vlăstarii au între 2 si 4 cm înălțime.

4. Următorul pas este să mutați recipientul într-un loc cu lumina și aer proaspăt, de preferat pe pervazul geamului. Atenție însă vara la lumina puternică, să nu distrugă vlăstarii proaspăți germinați.


5. Ultimul pas și cel mai îndrăgit este să vă bucurați de recolta proprie (după 2-3 zile de când le puneți la lumină).
Folosiți o foarfeca sterilizată anterior (cu apa fiartă) și tăiați exact cantitatea necesară pe care doriți să o consumați. Recomandarea noastră este să încercați să tăiați vlăstarii de microplante cât mai de jos, aproape de linia solului, pentru a vă bucura de cantitatea maxima rezultată. Spălați cu apa din abundență înainte de consum pentru a înlătura substratul și eventualele coji rezultate din germinarea semințelor.De reținut! Când microplantele se îndreaptă spre următoarea etapă de dezvoltare (setul 2 de frunzulițe) recomandăm să păstrați recipientul la o temperature de 4-7 grade Celsius pentru a vă bucura de microplante o periodă mai îndelungată. Media de păstrare la rece este de 5-7 zile, în funcție de sortiment. Microplantele de busuioc nu rezistă la temperaturi scăzute!

Acest ghid este conceput pentru începători, pentru a vă deprinde mai usor tehnica creșterii microplantelor.
Urmează să postăm articole pentru producția comercială de microplante dar și cele mai bune practici.


Microplantele pot fi cultivate și în grădina dvs. în aer liber. Datorită dimensiunii lor, sunt necesare câteva condiții suplimentare. Asigurați-vă că solul din grădină este liber și fără buruieni înainte de plantare. Udați când solul este uscat, dar faceți tot posibilul sa nu sufocați semințele cu apa. Nu îngropați semințele mai adânc în sol de 1 cm. Semințele ar trebui să fie plantate de la 1 centimetru la altul, dar, în general, nu au nevoie de mult spațiu, deoarece veți recolta devreme. Nu este necesar îngrășământ!

În cele din urmă, microplantele poate fi cultivat și fără sol (sistem hidroponic), dar pentru că majoritatea semințelor cresc mai bine în sol, recomandăm această metodă.


Tabel timp înmuiere și recoltare microplante

 

Sortiment

timp înmuiere/ore

timp recoltare/zile

 

 

Mazare bio

12

8-14

 

Floarea-soarelui bio

8

8-14

 

Gulie purpurie bio

-

7-10

 

Creson bio

-

6-10

 

Lupin bio

8

6-10

 

Linte bio

8

7-10

 

Ridiche purpurie bio

8

5-7

 

Ridiche rose bio

8

5-8

 

Varza rosie bio

-

7-10

 

Rucola bio

-

7-11

 

Mustar rosu bio

-

7-11

 

Amaranth purpuriu bio

-

8-12

 

Broccoli bio

-

7-10

 

Borago bio

-

8-12

 

Fenicul bio

-

14-20

 

Sfecla rosie bio

8

14-20

 

Fasole Mung bio

6-8

4-6

 

Coriandru bio

-

14-20

 

Informațiile despre timpul de înmuiere și recoltare sunt orientative . Durata poate varia în funcție de sezon, temperatură și umiditate.

 

Întrebări frecvente

     Există mucegai pe microplantele mele?   
  Nu iti face griji. Dacă pe semințe există firicele de “păr” albe, în majoritatea cazurilor acestea sunt așa-numitele micro-rădăcini. Sunt absolut inofensive și cresc de obicei în pământ. Cu toate acestea, dacă plantăm semințele superficial, și unele semințe nu sunt acoperite de substrat, aceste micro-rădăcini pot deveni vizibile. Mucegaiul s-ar dezvolta inițial numai într-o anumită zonă și se va răspândi încet în câteva zile. Pe de altă parte, micro-rădăcinile pot fi văzute direct pe fiecare sămânță care germinează. 

     De ce microplantele mele au un miros ciudat?

     Dacă semințele proaspăt germinate încep să miroasă ciudat, este datorită faptului ca există prea multă umiditate. Sfatul nostru: Mutați recipientul cu microplante într-un loc cu ventilație bună spre ridicată și urmăriți să nu îmbibați substratul de crestere cu prea multă apa. Substratul trebuie menținut umed, dar nu îmbibat cu apă!
     Cu aceste informații prețioase, nimic nu vă stă în calea cultivării cu succes a microplantelor. Vă dorim multă distracție!

Suport clienti 12:00 - 17:00

0723 368 315 office@mygreens.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!